Zelená střecha na váš rodinný dům

Blog

Dnes se budeme věnovat tématu, proč je skvělým důvodem si na svůj rodinný dům zvolit zelenou střechu. Jedná se o takzvanou vegetační zelenou střechu, která je vhodná pro ploché a mírně šikmé střechy. Zelená střecha má řadu pozitivních vlivů, jak na fungování vašeho domu, tak vašeho pozemku.

Tou největší výhodou je ochrana střešní krytiny před povětrnostními vlivy, slunečním zářením a mechanickým poškozením. Pokud na střechu umístíme vegetační substrát, bude fungovat jako ochranná vrstva, která slouží k prodloužení její životnosti. V případě, že dojde k poškození střechy, tato ochrana přispívá ke snížení nákladů na její opravu. Když jsou teplé letní dny, vegetační střecha chrání její konstrukci před prouděním slunečních paprsků do interiéru domu. A proč má vlastně zelená střecha i pozitivní vliv na prostředí pozemku? Zelená střecha snižuje prašnost prostředí a napomáhá zvyšování vlhkosti vzduchu v létě. Střecha se substráty také ovlivňuje akumulaci dešťové vody a tato voda je akumulovaná do vrstvy substrátu. Hromadění vody do této vrstvy má vliv na vsakovací objekty a snižují se tak jejich pořizovací náklady.

Od tohoto roku je výstavba zelené střechy podporovaná ze státního fondu životního prostředí a jedná se tak o zelenou úsporám pro váš rodinný dům.

Při umisťování substrátu je potřeba si dávat pozor a nesmí se používat zemina ze zahrady a ani zakoupený zahradnický substrát, který by pro střešní zahradu neobsahoval dostatek minerálních látek. Vždycky na vegetační střechu používáme druh rostlin, které chceme na této ploše pěstovat. Také se doporučuje u šikmých střech nad 10° vhodná minerální vlna na určitých místech.

Zvažujete zelenou střechu pro váš plánovaný rodinný dům? Určitě se jedná o unikátní řešení vaší střechy a má řadu výhod. Navíc rozhodně zaujmete a váš dům tak učiníte ještě výjimečnějším.

Istav Media, s.r.o.
19.12.2023

Want more information?

Enter your details and we will be happy to contact you by the next working day.

We support: