Systém na využití dešťové vody

Blog

Hospodaření s dešťovou vodou je dalším velice podstatným tématem, které by rozhodně nemělo být opomíjeno. Dešťová voda totiž dokáže nahradit až polovinu využívané pitné vody. Dopomáhá tomu, aby pitné vody nebyl nedostatek, a zároveň ušetříte finance na vodném. Pokud na svém pozemku využíváte uzavřený systém, kdy je voda čištěna a stále se využívá dokola, ušetříte i na stočném. Nádrže na zachycení dešťové vody vás můžou ochránit také před přívalovými dešti. Retenční nádrže můžou být také formou jezírka a tímto způsobem si můžete zpříjemnit okolí vašeho domu. Pokud se zaměříme i na negativní stránky dešťovky, tak není možné se na ni spoléhat celoročně. Zejména v období sucha jí nebudete mít dostatek.

Když se vrátíme k tématu pitné vody, její zásoby po celém světě dochází a některé části České republiky tento problém také sužuje, zejména v obdobích sucha. Přitom existuje snadné řešení tohoto problému. Průměrný Čech spotřebuje denně až 100 litrů pitné vody denně a ta by se dala nahradit například tou dešťovou. Důležité ale je nezapomínat na to, že pokud dešťovou vodu po využití stočíte do kanalizace, stočné stejně budete muset financovat. V tomto případě se doporučuje využívat takzvaná šedá voda, která se na pozemku recykluje a používá stále dokola.

Nabízí se též možnost získat dotace, když má dešťová voda využití i pro rodinné domy. Tento program se nazývá Dešťovka a jedná se o státní podporu. Další výhodou dešťovky je kvalitní péče o vaše rostliny, protože pitná voda obsahuje chlór a dešťová voda je tohoto zbavena. Pitná voda je tvrdá a na druhé straně dešťová voda je měkká a je vhodná pro používání domácích spotřebičů a nebude se vám zbytečně usazovat vodní kámen. Například pračka vám vydrží déle funkční a při splachování dešťovou vodou se vám nebude kámen usazovat v míse toalety a ani v trubkách.

K instalaci dešťovky jsou potřeba tzv. dvojí rozvody, které oddělují dešťovou a pitnou vodu. Je vhodné s instalací počítat již od začátku výstavby rodinného domu. Důležité je, se zaměřit na umístění nádrží, přes rozvod trubek až po instalaci čističky odpadních vod nebo systému, který pracuje s šedou vodou. Doporučené je retenční nádrže, kam bude svedena dešťová voda z okapů, umístit pod zem, kde tyto nádoby zbytečně nezamrzají a nezabírají místo na zahradě. Voda je čištěna přes filtry a pak je čerpaná z míst, kde je potřeba.

Při využívání dešťové vody si celkově zpříjemníte bydlení ve vašem rodinném domku.

Istav Media, s.r.o.
31.01.2024

Want more information?

Enter your details and we will be happy to contact you by the next working day.

We support: