Rekuperace

Blog

Dalším slibovaným tématem, kterému se budeme tentokrát věnovat, je rekuperace tepla v rodinných domcích. U rekuperace tepla se jedná o rovnotlaké větrání pomocí rekuperační jednotky. Takové větrání domů se nejčastěji využívá v nízkoenergetických nebo v pasivních domech. Rekuperaci se nejlépe daří ve zděných domech nebo dřevostavbách, protože mají těsná opláštění a nedochází tak k úniku tepla.

Pomocí rekuperace se využívá teplý, znečištěný vzduch z místnosti a ten je potrubím odváděn do rekuperační jednotky. Tento vzduch se následně přes výměník dostane do místnosti a už jde o čerstvý, venkovní vzduch. V létě rekuperační jednotka dům naopak ochlazuje. Tento jev se nazývá rovnotlaké větrání.

Abychom si mohli rekuperaci představit, můžeme ji svou velikostí přirovnat k lednici. Nejlepší umístění pro rekuperační jednotku jsou teplejší místa v domě, jako jsou například prádelny nebo technické místnosti. Uvnitř rekuperace je přívodní a odvodní část, které pojí rekuperační výměník. Dále se v rekuperaci nachází ventilátor a vzduchový filtr, který je nutný pravidelně měnit. Nejvhodnější velikost rekuperace je ovlivněna velikostí a dispozicí rodinného domu. Ke zvážení také patří volba mezi lokální nebo centrální rekuperací. Lokální rekuperace je nejvhodnější pro domy již postavené, nebo když je dům v rekonstrukci. V tomto případě jsou rekuperační jednotky zabudované rovnou do obvodových zdí domu. Centrální rekuperace je vhodná při realizaci novostavby rodinného domu a rekuperační jednotky se musí zanést již do projektové dokumentace. Výstavba domu této inovaci musí být kompletně přizpůsobena.

A jaké jsou vlastně výhody a nevýhody rekuperace vzduchu? Tou největší výhodou je vysoká kvalita vzduchu v obytných místnostech domu. Rekuperace právě slouží k tomu, že je vzduch zbavován veškerých škodlivých látek z ovzduší. Tímto využíváním také snižujeme tepelnou ztrátu větráním, tím pádem se ušetří při poplatcích za vytápění domu. Rekuperační jednotka také zamezuje vzniku plísní a redukuje vlhkost v domácnostech.

Na druhé straně mezi největší nevýhody pořízení rekuperace patří právě investiční náklady. Investoři musí tak počítat s tím, že pořízení kvalitní rekuperační jednotky může stát přes 100 000 Kč. Levnější varianty můžou mít mnohem nižší účinnost. Také je potřeba myslet na častou výměnu filtrů a čištění této jednotky. Pokud by se tento krok zanedbal, snížila by se účinnost rekuperace vzduchu.

Využívání rekuperace doporučujeme v tom případě, že chcete mít kvalitní vzduch v místnostech a stojíte tak o komfortní bydlení. Dalším tématem bude správný výběr oken na rodinné domky.

Istav Media, s.r.o.
16.10.2023

Want more information?

Enter your details and we will be happy to contact you by the next working day.

We support: