Šikmá nebo plochá střecha

Blog

Dalším důležitým tématem v sérii Jak se vejít do rozpočtu je výběr střechy k výstavbě vašeho vysněného domu. Správná volba střechy je klíčová a díky trvanlivosti moderních materiálů se jedná o rozhodnutí na celý život. Jakákoliv změna v oblasti střechy v budoucnosti znamená velký zásah do konstrukce domu. Je tedy podstatnou otázkou, zda si chcete zvolit střechu šikmou nebo plochou. Při dotazování investorů jsem zjistila, jaká z nich je favoritem a také proč.

V roce 2022 si vybralo šikmou střechu 89 % dotazovaných stavějících a plochou střechu pouze 11 %. Zjišťovala jsem tuto informaci u 1719 investorů z naší databáze. Tyto výsledky svědčí o tom, že budoucí majitelé rodinného domku sázejí na osvědčenou klasiku, přitom ploché střechy díky moderním technologiím mohou být také dobrou volbou a výhodnou investicí.

Hlavním důvodem, proč si vybrat plochou střechu je rozhodně ušetření finančních prostředků a možnost vybudování střešních teras. Také je její realizace velice snadná a není na ni potřeba zajištění tolika materiálu jako u střechy šikmé. U šikmé střechy je zase velkou výhodou její životnost, využitelnost podkroví a minimální starost o údržbu. Z praktického hlediska je u šikmé střechy velkou předností právě zvýšení užitné plochy domu, která se dá obývat nebo sloužit jako úložiště a možnost kdykoli vyměnit poškozenou střešní krytinu. Při realizaci šikmé střechy je ale potřeba mnohem náročnějších řemeslných postupů než u střechy ploché. Nejoblíbenější je sedlová střecha a nejnáročnější na realizaci je valbová střecha.

Při telefonickém dotazování často narážím na případy, kdy by investoři chtěli mít plochou střechu, ale vzhledem k nařízení obce to není možné. Důvodem je stávající zástavba, která je z velké části tvořena právě sedlovými střechami, a tak je požadavek u nové výstavby toto dodržet. Nebýt takových restrikcí, určitě by investoři dali přednost plochým střechám a ušetřili by spoustu financí při realizaci svého domu.


Krásné nové výstavby,


Přeje Veronika Žáčková

Istav Media, s.r.o.
05.06.2023

Want more information?

Enter your details and we will be happy to contact you by the next working day.

We support: