Dřevostavba versus zděný dům

Blog

V rámci série Jak se vejít do rozpočtu se dneska podíváme na konstrukci rodinného domu. Již jste se rozhodli, jestli se bude jednat o zděný dům nebo dřevostavbu? Zjišťovala jsem tento mezník za Vás u našich investorů rodinných domů v České republice.

Nejspíš vás napadá, že mnohem více budoucích majitelů rodinných domů v rámci úspor budou dávat přednost dřevostavbám, důležitým aspektem při výstavbě je ale životnost domu a zde vítězí zděné domy. V roce 2022 u nás v databázi vyhrály zděné domy jen o kousek. Dotazovala jsem se 776 investorů v rámci naší databáze. Dřevostavbu si zvolilo 48 % investorů a zděný dům 52 %. V letošním roce se investoři mnohem více přiklánějí ke zděným domům a v rámci úspor si například volí zmenšení podlahové plochy domu.

Co se týče finanční stránky, u stavby dřevěné konstrukce ušetříte. Průměrná cena dřevěné konstrukce v roce 2022 byla 3 - 4 milionu korun a u zděných domů 4 - 5 milionu korun. Mnou dotazovaní investoři do realizace dřevěné konstrukce tedy investují o zhruba milion korun méně než v případě zděného domu.

TIP ISTAVU: Pokud se nakonec rozhodnete pro výstavu dřevostavby, je tu jedna velká výhoda. Výstavba zděného domu je časově náročná, je proto potřeba si tento výběr důkladně naplánovat.
V případě realizace zděného domu na klíč je doba výstavby zhruba půl roku a naopak u dřevostavby se jedná o časově mnohem kratší proces stavby, a to již od čtyř týdnů do dvou měsíců.

Krásné nové výstavby,

Přeje Veronika Žáčková

Istav Media, s.r.o.
30.04.2023

Want more information?

Enter your details and we will be happy to contact you by the next working day.

We support: