Šikmá nebo plochá střecha

Blog

Dalším důležitým tématem v sérii Jak se vejít do rozpočtu je výběr střechy k výstavbě vašeho vysněného domu. Správná volba střechy je klíčová a díky trvanlivosti moderních materiálů se jedná o rozhodnutí na celý život. Jakákoliv změna v oblasti střechy v budoucnosti znamená velký zásah do konstrukce domu. Je tedy podstatnou otázkou, zda si chcete zvolit střechu šikmou nebo plochou. Při dotazování investorů jsem zjistila, jaká z nich je favoritem a také proč.

V roce 2022 si vybralo šikmou střechu 89 % dotazovaných stavějících a plochou střechu pouze 11 %. Zjišťovala jsem tuto informaci u 1719 investorů z naší databáze. Tyto výsledky svědčí o tom, že budoucí majitelé rodinného domku sázejí na osvědčenou klasiku, přitom ploché střechy díky moderním technologiím mohou být také dobrou volbou a výhodnou investicí.

Hlavním důvodem, proč si vybrat plochou střechu je rozhodně ušetření finančních prostředků a možnost vybudování střešních teras. Také je její realizace velice snadná a není na ni potřeba zajištění tolika materiálu jako u střechy šikmé. U šikmé střechy je zase velkou výhodou její životnost, využitelnost podkroví a minimální starost o údržbu. Z praktického hlediska je u šikmé střechy velkou předností právě zvýšení užitné plochy domu, která se dá obývat nebo sloužit jako úložiště a možnost kdykoli vyměnit poškozenou střešní krytinu. Při realizaci šikmé střechy je ale potřeba mnohem náročnějších řemeslných postupů než u střechy ploché. Nejoblíbenější je sedlová střecha a nejnáročnější na realizaci je valbová střecha.

Při telefonickém dotazování často narážím na případy, kdy by investoři chtěli mít plochou střechu, ale vzhledem k nařízení obce to není možné. Důvodem je stávající zástavba, která je z velké části tvořena právě sedlovými střechami, a tak je požadavek u nové výstavby toto dodržet. Nebýt takových restrikcí, určitě by investoři dali přednost plochým střechám a ušetřili by spoustu financí při realizaci svého domu.


Krásné nové výstavby,


Přeje Veronika Žáčková

Istav Media, s.r.o.
05.06.2023

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: