Nejvyhledávanější rozměry podlahových ploch v České republice

Blog

Plánujete si splnit váš sen a začít stavět dům podle Vašich představ a přesných parametrů na míru? Moc ráda vás postupně zasvětím do procesu stavby od samého počátku až po finální úpravy vašeho nového domova. Dnešním tématem je jeden z prvních parametrů, který vytyčí počáteční cenovou kalkulaci, podlahová plocha domu.

Když hovořím při telefonické aktualizaci s investory rodinných domů, mezi stěžejní parametry plánované stavby patří právě představa o podlahové ploše domu. Podlahová plocha je známá tím, že se počítá jako čtvereční metry užitné plochy domu, pro které bylo vydáno stavební povolení. 

V roce 2022/2023 je znatelný pokles plánovaných staveb rodinných domků, protože je doba vysoké inflace, stále narůstají úrokové sazby a také dochází ke znatelnému zdražení stavebních materiálů. Tyto důvody budoucí majitele rodinného domu prokazatelně vedou k tomu, že v rámci svých návrhů snižují podlahovou plochu, aby se vešli do rozpočtu.

Víte, jaká je v současné době nejčastější výměra podlahové plochy v rámci České republiky?

V dnešní době se ve vyšších procentech pohybuje menší výměra podlahových ploch. Celých 22,95 % potencionálních investorů z naší databáze, s kterými telefonicky komunikuji, plánují stavět dům o rozloze 150 m². Druhou nejvyhledávanější podlahovou plochou, která je momentálně pro investory lukrativní, je 120 m², až 19,35 % mnou dotazovaných stavebníků preferuje právě tuto výměru. Do 180 m² velikosti podlahové plochy se dnes pustí pouze 4,43 % stavějících z naší databáze. Přitom v minulých letech patřila tato podlahová plocha mezi hlavní požadavky investorů.

 

Snížení podlahové plochy je tedy dnes primárním řešením, po kterém investoři při projektování rodinného domu sáhnou. Jako druhé řešení se ukazuje nárůst výstavby dřevostaveb místo zděných domů. Investoři zmiňují, že měli v plánu stavbu rodinného domu s větší podlahovou plochou, ale nakonec museli od svých představ, kvůli vzrůstajícím cenám, upustit.

 

Krásné nové výstavby,

Přeje Veronika Žáčková

Istav Media, s.r.o.
17.04.2023

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: