Dřevostavba versus zděný dům

Blog

V rámci série Jak se vejít do rozpočtu se dneska podíváme na konstrukci rodinného domu. Již jste se rozhodli, jestli se bude jednat o zděný dům nebo dřevostavbu? Zjišťovala jsem tento mezník za Vás u našich investorů rodinných domů v České republice.

Nejspíš vás napadá, že mnohem více budoucích majitelů rodinných domů v rámci úspor budou dávat přednost dřevostavbám, důležitým aspektem při výstavbě je ale životnost domu a zde vítězí zděné domy. V roce 2022 u nás v databázi vyhrály zděné domy jen o kousek. Dotazovala jsem se 776 investorů v rámci naší databáze. Dřevostavbu si zvolilo 48 % investorů a zděný dům 52 %. V letošním roce se investoři mnohem více přiklánějí ke zděným domům a v rámci úspor si například volí zmenšení podlahové plochy domu.

Co se týče finanční stránky, u stavby dřevěné konstrukce ušetříte. Průměrná cena dřevěné konstrukce v roce 2022 byla 3 - 4 milionu korun a u zděných domů 4 - 5 milionu korun. Mnou dotazovaní investoři do realizace dřevěné konstrukce tedy investují o zhruba milion korun méně než v případě zděného domu.

TIP ISTAVU: Pokud se nakonec rozhodnete pro výstavu dřevostavby, je tu jedna velká výhoda. Výstavba zděného domu je časově náročná, je proto potřeba si tento výběr důkladně naplánovat.
V případě realizace zděného domu na klíč je doba výstavby zhruba půl roku a naopak u dřevostavby se jedná o časově mnohem kratší proces stavby, a to již od čtyř týdnů do dvou měsíců.

Krásné nové výstavby,

Přeje Veronika Žáčková

Istav Media, s.r.o.
30.04.2023

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: