Istav Talks s projekční kanceláří Enelo

Blog

Ladislave, Vy jste začal projektovat zhruba před 13ti lety a v roce 2009 jste se začal věnovat technologii pasivních domů. Před dvěma lety jste založil společnost Enelo, projekční kancelář a jak jste říkal, tak se svými kolegy s oblibou říkáte, že se snažíte zhmotňovat vize Vašich klientů, co to vlastně znamená?

Přesně tak, snažíme se najít myšlenku klienta, která je schovaná uvnitř jeho hlavy, spojit jí s našimi myšlenkami a vytvořit z toho nejprve papírový model a poté hmotný dům, ve kterém klient dožije možná celý svůj život, třeba jako je tento.

Vy se věnujete i poradenství v oblasti nízkoenergetických domů...

Ano, poskytujeme poradenství nejen pro naše investory, klienty, ale i pro projektanty v okolí nebo pro spřátelené projekční kanceláře. Zejména v oblasti nízkoenergetických a pasivních domů, ale také v oblasti získávání dotací ze státního fondu životního prostředí nebo z programu IROP.

Jak se podle Vás proměnil trh v oblasti výstavby pasivních domů za uplynulá léta?

Určitě se zlepšily znalosti investorů i projektantů. Samozřejmě na to reagují i dodavatelské firmy i stavební firmy se zlepšují v této oblasti, to musím říct. To je asi takové to hlavní. Slovo pasivní již nemá negativní punc jako mělo někdy na začátku, kolem roku 2008-2009, kdy tyto domy u nás začínaly vyplouvat na povrch a spíše naopak je to značkou jakési kvality stavby. A řekl bych, že ty technologie z pasivních domů razí ten trend a vlastně se potom zpětně promítají do běžných staveb, bežných domů, které známe už od nepaměti.

Jak se tomuto trendu přizpůsobili výrobci stavebních materiálů?

Myslím si, že poslední dobou jsou velmi aktivní. Snaží se tvořit nové produkty, kombinují různé varianty a posouvají vývoj, stejně jako my projektanti, stále dál a dál, takže to je určitě pozitivní. Bohužel na nás to klade velké nároky, neustále si zjišťovat nové a nové informace. Naštěstí máme internet, takže je můžeme sledovat poměrně rychle a aktuálně. Před 30ti lety nevím, jak by takovýto progres mohl fungovat.

Vy se přeci potkáváte s dodavateli, na úrovni obchodního zastoupení, u Vás v projekčních kancelářích...

To si myslím, že je dobrý počin ze strany výrobců materiálů, protože tito obchodní zástupci nám mohou předat důležité a nové informace, které mi nestihneme zaregistrovat. Na internetu přeci jenom nemůžeme sedět denně a zjišťovat, co je nového. Dokonce nám někdy řeknou novinky, které se objeví až příští rok a to je perfektní věc. Ale apeloval bych, u některých výrobců materiáů nebo dodavatelů, aby ti jejich obchodní zástupci byli více techničtější, erudovanější v téhle oblasti. A možná také, aby byla menší fluktuace zaměstnanců, kteří s námi komunikují.

Takže Vám vyhovuje stabilnější spolupráce?

Přesně tak, když toho člověka vidím během 5ti let 2-3x do roka, tak je to pro mě jednodušší, než každého půl roku měnit telefonní číslo ve svém seznamu.

A co v případě, pokud Vás navštíví obchodní zástupce výrobce, který není tak známý na trhu a chtěl by se ucházet o spolupráci s Vámi, jak k tomu přistupujete?

Většinou takovým lidem dávám prostor a čekám, jestli mě osloví něčím, co na trhu není nebo něčím zajímavějším, čím vlastně dokáží uhrát pro sebe kus toho trhu, který už je zaplněný a já dokáži ten jeho produkt nabídnout mým investorům. V podstatě i jeho investorům. Na základě přidané hodnoty, kterou nabízí.

Je něco, co by jste z Vaší strany, jako projektant, doporučil výrobcům stavebních materiálů?

V tuto chvíli mě napadá jedna konkrétní věc. Když třeba přejmenují svůj produkt a nebo vytvoří nějaký nový a nějaký jiný vlastně zaniká v té jejich škále produktu, tak aby ho ještě nějakou chvíli nechali doběhnout. Ať v prospektech, tak vlastně ve výrobě, aby se nestalo, že my naprojektujeme dům, který se reálně realizuje za 2 - 3 roky, ale ten produkt, který jsme tam naprojektovali už neexistuje. Toto je konkrétní věc, která by nám, projektantům, z jejich strany určitě pomohla.

Sledujte Istav Talks také na našem Youtube kanále.

Istav Media, s.r.o.
27.11.2018

Chcete více informací?

Zadejte své údaje a rádi se vám ozveme do následujícího pracovního dne.

Podporujeme: